Meditatie is niets nieuws: het is een verzameling van vele religies en wordt al duizenden jaren beoefend. Het wetenschappelijke inzicht in hoe meditatie het lichaam verandert, neemt echter steeds toe. Sommige onderzoeken geven aan dat meditatie de hersenen en het lichaam fysiek kan veranderen, waardoor de bloeddruk, symptomen van angst en depressie en slapeloosheid kunnen worden verlaagd.

Maar het zijn misschien de veranderingen in de hersenen die meditatie kunnen veroorzaken die het meest opvallend zijn. In 2011 rapporteerden onderzoekers in Psychiatry Research: Neuroimaging dat acht weken lang gemiddeld 27 minuten mediteren per dag resulteert in verschillen in de hersenen. De studie omvatte twee groepen mensen die nooit meer hadden gemediteerd. De ene bleef mediteren, terwijl de andere in een mindfulness-gebaseerd stressreductieprogramma werd geplaatst aan het University of Massachusetts Center for Mindfulness.

Een versie van dit artikel verschijnt ook in de Sunday Scaries-nieuwsbrief. Meld u gratis aan om het op zondag te ontvangen.

Magnetic resonance (MR) -afbeeldingen werden genomen van de hersenstructuur van de 16 deelnemers twee weken voor en twee weken nadat ze aan het programma hadden deelgenomen, waaronder meditatie die zich richtte op niet-oordelende bewustheid van sensaties, gevoelens en de toestand van hun geest. Deze hersenscans onthulden dat de groep die mediteerde, in vergelijking met de groep die dat niet deed, een verhoogde dichtheid van grijze stof in de hippocampus van de hersenen had en een lagere dichtheid van grijze stof in de amygdala.

Interessant is dat de amygdala reageert op de “vecht-of-vlucht” -reactie van het lichaam terwijl de hippocampus bezig is met introspectie, leren en geheugen.

Amishi Jha, een neurowetenschapper die geen deel uitmaakte van deze studie, vertelde The Harvard Gazette dat deze resultaten “licht werpen op het werkingsmechanisme van op mindfulness gebaseerde training”, waaruit blijkt dat stress niet alleen kan worden verminderd na acht weken van deze training maar ook dat training overeenkomt met structurele veranderingen in de hersenen.

Uit ander werk van hetzelfde team is ook gebleken dat meditatie ervoor zorgt dat 50-jarige mediteerders dezelfde hoeveelheid grijze stof hebben als 25-jarigen. En terwijl andere onderzoekers voorzichtig zijn om te zeggen dat meditatie geen magische remedie is voor iemands problemen, lijkt het wel een poging waard.

Een versie van dit artikel verschijnt ook in de Sunday Scaries-nieuwsbrief. Meld u gratis aan om het op zondag te ontvangen.

Lees hier het artikel in engels