Wat is de Access Bars therapie?

In een tijd waar alles draait om stress, haast en zoveel mogelijk doen in zo weinig mogelijk tijd, krijgen steeds meer mensen behoefte aan rust in hun hoofd. Bovendien hebben velen het gevoel dat ze de touwtjes van hun leven niet meer in handen hebben. Energetische therapie kan in dat geval veel brengen: rust, openheid en het vermogen om dingen te veranderen. Een relatief nieuwe vorm van energetische therapie is Access Consciousness, een theorie die ervan uitgaat dat er 32 ‘Access Bars’ door en rondom het hoofd lopen, waarmee je energetische veranderingen in het lichaam kunt aanbrengen.

Access Consciousness als energetische therapie

Access Consciousness is een verzameling van hulpmiddelen, filosofieën en praktische gereedschappen die er samen voor zorgen dat je leven compleet kan veranderen. De stroming ontstond rond 1990 in Amerika, met als kopstukken Gary Douglas en Dain Heer. Met workshops en lessen leren zij anderen om hun leven te veranderen. Hoewel Access Consciousness zeer breed is, begon het ooit met een typisch energetische therapie, waarbij de energiebanen in het hoofd centraal staan: de Access Bars.

Energetische banen in het hoofd

Volgens de Access Consciousness Bars-theorie bevat ons hoofd 32 energetische banen, die elk een groep gedachten en ideeën vertegenwoordigen. Zo is er een baan voor liefde, verdriet, haat en angst, maar bijvoorbeeld ook voor geld. Iedere gedachte aan geld wordt in die energetische baan opgeslagen. Raken die banen te vol, dan zal de energie daarin vast komen te zitten. Daardoor wordt een persoon vooringenomen. Een gedachte die afwijkt van wat er al in de banen vast zit, past er niet meer bij. Er is geen energetische flexibiliteit meer. Deze starheid werkt door in het dagelijks leven: je staat niet open voor nieuwe dingen, je durft niet te veranderen en beschouwt alles wat niet past bij je huidige leven als onmogelijk.

Acces Bars om de energie te herstellen

Om je leven te veranderen, is het dus allereerst noodzakelijk om die energetische starheid ongedaan te maken. Pas als de energie weer vrij is ben je in staat om drastische keuzes te maken en nieuwe stappen te ondernemen. Volgens Access Consciousness kun je dat bereiken door middel van een sessie met Access Bars. Daarbij raakt een therapeut voorzichtig de 32 energetische punten op het hoofd aan, die corresponderen met de 32 energetische banen in het hoofd. Daardoor wordt iedere gedachte die je tegenhoudt om  ‘te ontvangen’ uitgewist. Zo komt er ruimte om te ontvangen: nieuwe ideeën, filosofieën en plannen krijgen de kans om een plek in je hoofd te veroveren. Zo heb je weer toegang tot heldere inzichten en kun je nieuwe stappen zetten, zonder dat je het eng vindt, zonder dat je geremd wordt door je vooringenomen angsten en onzekerheden.

Energetische banen weer vrij: en nu?

Na één of meerdere sessies met de Access Bars is je hoofd vrij van onnodige ballast. Je ben open-minded en volledig klaar om te ontvangen. Dan is het tijd voor de volgende stap, want om je leven echt te kunnen veranderen, moet je je niet laten beperken door iets in je on-bewustzijn. Je moet kiezen voor je eigen bewustzijn en van daaruit gaan leven. Daarvoor biedt Access Consciousness diverse cursussen en workshops. Je kijkt kritisch naar jezelf en je leven. Uitgangspunt is dat je vanuit een compleet ander perspectief naar je leven gaat kijken. Een perspectief dat je helder laat oordelen, dat je laat zien wat er in je leven echt nodig is.

Access Consciousness: grote beloften of bedrog?

De Access Consciousness-stroming doet grote beloften. Kreten als ‘Het gaat niet om wat je doet maar om de energetische veranderingen’, en ‘de juiste vragen stellen is hetgeen dat je alles zal geven wat je maar wenst’ hebben grote aantrekkingskracht. Hoewel de ervaringsdeskundigen overwegend positief zijn, maken veel van hun familieleden en vrienden zich zorgen. De workshops die door de ontwikkelaars worden gegeven,  kosten veel geld en leveren, ook volgens sommige cursisten, weinig op. Ook lijkt er een vrije manier van leven aan vast te zitten, waardoor de Access Consciousness soms bijna op een cult gaat lijken, aldus een blogschrijver.

Anderzijds zijn veel gebruikers zeer positief. Ervaringsdeskundigen melden hoe door deze energetische therapie fobieën verdwijnen, depressieve gedachten veranderen in de lust om nieuwe uitdagingen te zoeken en het leven van gestreste mensen wordt ontspannen en kleurrijk. Niet altijd na één behandeling, maar wel na een serie behandelingen. Dit zijn echter reacties uit Nederland, waar vooral de Access Bars-therapie wordt toegepast. De reacties op internet op de Access Consciousness-thererapie lopen uiteen van zeer kritisch tot zeer lovend. Het is dus vrij moeilijk te duiden of deze therapievorm waardevol is of niet.

Nieuwsgierig of wil jij ook zo’n behandeling?
Stuur mij een berichtje!

    Uw naam (verplicht)

    Uw e-mail (verplicht)

    Onderwerp

    Uw bericht